Τετάρτη, 26 Ιανουάριος 2022
Είδη μελιού – Ο πλούτος της Ελλάδας
Ένα προϊόν μοναδικό στο είδος του, μια πηγή θρεπτικών συστατικών, μια πανδαισία χρωμάτων, γεύσεων και αρωμάτων: το ελληνικό μέλι αποτελεί σύμβολο της υγιεινής μεσογειακής διατροφής και τα είδη μελιού που συναντάμε στη χώρα μας το αποδεικνύουν καθημερινά.
Έλα να τα γνωρίσουμε!
Πόσα είδη μελιού υπάρχουν;
Στην Ελλάδα υπάρχουν 2 βασικές κατηγορίες μελιού, και κάθε ποικιλία (όπως το μέλι από πεύκο, το μέλι βελανιδιάς, το θυμαρίσιο μέλι κ.α.) εντάσσεται σε μία από τις δύο!
Καθώς συχνά ταυτίζουμε τη μέλισσα με τα άνθη και τη γύρη, λόγω του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζει στην επικονίαση και το περιβάλλον γενικότερα, αγνοούμε ότι αυτό το μικρό αλλά θαυματουργό έντομο κάνει πολλά περισσότερα!
Η μέλισσα συλλέγει και μελίτωμα από κορμούς δέντρων, δίνοντάς μας, μάλιστα, ένα από τα κορυφαία είδη μελιού στην Ελλάδα, το πευκόμελο, που αποτελεί σχεδόν το 65% της εγχώριας ετήσιας παραγωγής!
Έτσι, λοιπόν, καταλήγουμε στις εξής βασικές κατηγορίες:
Μέλι ανθέων
Τα είδη μελιού που προέρχονται από λουλούδια και βότανα, γνωστά και ως ανθόμελα, είναι πιο ανοιχτόχρωμα και ρευστά, με μεγαλύτερο ποσοστό σακχάρων. Το θυμαρίσιο μέλι Κυθήρων, το μέλι από άνθη πορτοκαλιάς, από βαμβάκι ή ακακία, ακόμα και το μέλι Ολύμπου λόγω της τεράστιας βιοποικιλότητας της περιοχής, μας δίνουν το αρωματικό ανθόμελο που τόσο αγαπάμε. Εδώ δεν υπάρχουν απορίες για το πώς παράγεται το μέλι – ακολουθείται η κλασική μέθοδος, με τις μέλισσες να αναζητούν γύρη και νέκταρ τριγύρω τους!
Μπορεί να σε ενδιαφέρει: Πώς παράγεται το μέλι;
Μέλι δάσους
Οι ποικιλίες μελιού που προέρχονται από μεγάλα αυτοφυή δέντρα της ελληνικής υπαίθρου, όπως τα πεύκα και τα έλατα, είναι σκούρα και παχύρευστα, και όχι τόσο γλυκά. Τα συγκεκριμένα μέλια παράγονται από μελιτώματα, δηλαδή εκκρίσεις δέντρων, και όχι από γύρη, με το πευκόμελο Θάσου και το μέλι Χαλκιδικής να είναι τα πιο γνωστά! Στο μέλι από πεύκο και έλατο αναφερόμαστε συχνά και με την ονομασία «δασόμελο» ή «μέλι κωνοφόρων».
Αυτό το ήξερες; Το έντομο που παράγει αυτές τις εκκρίσεις έχει πολλά ονόματα: το ξέρουμε ως βαμβακάδα, εργάτη του πεύκου ή απλά εργάτη, ενώ η επιστημονική του ονομασία είναι Marchalina hellenica – Μαρσαλίνα η ελληνική!
Ποιες είναι οι πιο διαδεδομένες ποικιλίες μελιού στην Ελλάδα;
Στην Ελλάδα, μια χώρα με πλούσια βλάστηση, δάση και αρωματικούς θάμνους από την Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου, μέχρι τον Όλυμπο και τη Χαλκιδική, παράγονται μέλια πλούσια σε γεύση, άρωμα και πυκνότητα, χαρακτηριστικά που κάνουν το ελληνικό μέλι να ξεχωρίζει – κάνοντάς το, για πολλούς, το καλύτερο μέλι στον κόσμο.
Ας δούμε τα πιο διαδεδομένα είδη μελιού στην Ελλάδα και τα βασικά χαρακτηριστικά τους:
Πευκόμελο
Αποτελεί τα 2/3 της ελληνικής παραγωγής μελιού! Έντονο άρωμα, μέλι που δε ζαχαρώνει λόγω της χαμηλής περιεκτικότητας σε σάκχαρα και γεύση μεστή, κάνουν το πευκόμελο μοναδικό.
Ανακάλυψε το πευκόμελο Θάσου, Χαλκιδικής αλλά και Ρόδου μέσα σε ένα βαζάκι Μέλι Μούσες!
Μέλι ελάτης
Σχετικά ακριβή ποικιλία μελιού, αρκετά πυκνόρρευστη και με ελαφρώς ρητινώδες άρωμα. Το μέλι Καρπενησίου θα σε συναρπάσει με τη γεύση του.
Μέλι καστανιάς
Διαδεδομένο στην ορεινή Ελλάδα, το μέλι καστανιάς θεωρείται ανθόμελο αλλά με χαρακτηριστικά μελιτώματος και για τον λόγο αυτό κάθε εταιρεία μελιού οφείλει να αναγράφει τη βοτανική του προέλευση στην ετικέτα.
Μέλι από άνθη πορτοκαλιάς και άλλων εσπεριδοειδών
Καλοκαιρινό μέλι, ιδιαίτερα αρωματικό και γευστικό, με ανοιχτό κίτρινο χρώμα που καλό θα ήταν να καταναλώνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Μέλι βελανιδιάς
Ιδανικό για όσους αγαπούν τις έντονες γεύσεις, το μέλι βελανιδιάς έχει πολύ σκούρο χρώμα αλλά και ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.
Θυμαρίσιο μέλι
Το θυμαρίσιο μέλι αποτελεί ποικιλία άριστης ποιότητας και με μεγάλη ζήτηση. Το θυμαρίσιο μέλι Κυθήρων και Κρήτης θεωρείται από πολλούς το καλύτερο μέλι της Ελλάδας.
Μέλι ερείκης
Ανήκει στα σπάνια είδη μελιού αλλά η ζήτησή του συνεχώς αυξάνεται. Η ερείκη είναι καθαρά μελισσοκομικό φυτό και στη χώρας μας υπάρχουν 4 φυτά της οικογένειας, με το καθένα να μας δίνει ξεχωριστές γεύσεις και αρώματα ανά εποχή:
- φθινοπωρινή ερείκη, γνωστή και ως «σουσούρα» (Erica verticillata)
- ανοιξιάτικη ερείκη (Erica arborea)
- κουμαριά (Arbutus unedo)
- ροδόδενδρο (Rhododendron)
Η διατροφική αξία του μελιού ερείκης θεωρείται αρκετά υψηλή!
Δες επίσης: Διατροφική αξία μελιού – Όσα πρέπει να γνωρίζεις!
Σπάνια είδη μελιού της Ελληνικής υπαίθρου θεωρούνται και τα παρακάτω: ακακίας, φασκομηλιάς, χαρουπιάς, ηλίανθου, δενδρολίβανου, ευκαλύπτου, τριφυλλιού, ασφάκας, βαμβακιού κ.α.
Το μέλι Ελλήνων παραγωγών συχνά χρησιμοποιείται για την παραγωγή πολυποικιλιακών μειγμάτων, όπως το Μέλι Μούσες, και σπανιότερα συσκευάζεται μονοποικιλιακά – έτσι ενώνονται γεύσεις, αρώματα και χρώματα για να δημιουργήσουν μια υπέροχη πανδαισία.
Αυτό το ήξερες; Η μελισσοκομία στην Ελλάδα είναι συχνά νομαδική – οι παραγωγοί μελιού μετακινούν τα μελίσσια τους ανάλογα με την εποχή, για να εξασφαλίσουν τροφή για τα μελισσοσμήνη καθ’όλη τη διάρκεια του έτους.
Διάβασε επίσης: Η μελισσοκομία στην Ελλάδα
Ποιο είναι το καλύτερο μέλι στην Ελλάδα;
Το ελληνικό μέλι είναι, πλέον, παγκοσμίως γνωστό για τις ευεργετικές ιδιότητες που του αποδίδονται αλλά και για τα μοναδικά χαρακτηριστικά του. Ωστόσο, είναι δύσκολο να απαντήσουμε ποιο είναι το καλύτερο μέλι στην Ελλάδα και αυτό γιατί η επιλογή βασίζεται στις προσωπικές προτιμήσεις του κάθε ανθρώπου!
Το μόνο σίγουρο είναι πως το μέλι από την αρχαία Ελλάδα έως σήμερα κατέχει εξέχουσα θέση στην ελληνική κουζίνα, με συνταγές και έθιμα σε κάθε γωνιά της χώρας μας, και αρκετά από αυτά να διασώζονται εδώ και χιλιάδες χρόνια!
Βάλε και εσύ το μέλι στη διατροφή και τη μαγειρική σου, και απόλαυσε όσα απλόχερα μας δίνει η ελληνική φύση – απόλαυσε το Μέλι Μούσες!
Διάλεξε το κορυφαίο ελληνικό μέλι!
ΠΙΣΩ ΣΤO BLOG