Δευτέρα, 20 Σεπτέμβριος 2021

4+1 λόγοι που κάνουν το ελληνικό μέλι το καλύτερο στον κόσμο!

Βαζάκι με το καλύτερο μέλι

Το ελληνικό μέλι ανήκει στα πιο αγαπητά παγκοσμίως, με φανατικούς θαυμαστές τόσο στην Ευρώπη όσο στην Αμερική και τον Καναδά.

Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν πολλοί λόγοι για να αγαπήσει κανείς το μέλι της Ελλάδας: το άρωμά του, η γεύση του και η πυκνότητά του σίγουρα δεν περνούν απαρατήρητα. Μια δεύτερη κατηγορία, ωστόσο, το προτιμά λόγω της διατροφικής του αξίας καθώς και των ιδιοτήτων που του έχουν αποδοθεί.

Αν μη τι άλλο, οι παραγωγοί μελιού στην Ελλάδα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να συλλέξουν τα καλύτερα είδη μελιού, υψηλών γευστικών και θρεπτικών προδιαγραφών.

Αξίζει, λοιπόν, να δούμε τους λόγους που κάνουν το βραβευμένο ελληνικό μέλι να ξεχωρίζει!

 

Το ελληνικό μέλι και η ασυναγώνιστη γεύση του!

Η βιοποικιλότητα και η ενδημική χλωρίδα της Ελληνικής φύσης, με εκατοντάδες είδη βλάστησης που δεν υπάρχουν αλλού στον κόσμο, παίζουν σημαντικό ρόλο στη γεύση του μελιού της χώρας μας.

Είτε πρόκειται για ανθόμελο, όπως από θυμάρι της Κρήτης και των Κυθήρων, είτε για ελατόμελο από τα άγρια δάση της Χαλκιδικής, η μεστή γεύση όλων των ελληνικών ειδών μελιού είναι ασυναγώνιστη.

Οι μονοκαλλιέργειες, όπως λέγονται, δηλαδή τα μέλια που παράγονται από ένα μόνο είδος βλάστησης σίγουρα έχουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους – το πευκόμελο, για παράδειγμα, φημίζεται για το σκούρο χρώμα του και τη γεύση του.

Το χαρακτηριστικό, όμως, που μπορεί να κάνει ένα μέλι το καλύτερο μέλι στον κόσμο, είναι ο συνδυασμός διαφόρων ποικιλιών. Έτσι γίνεται και με το Μέλι Μούσες: τα πιο εκλεκτά μέλια της ελληνικής υπαίθρου από βότανα, πεύκα και έλατα της ορεινής Ελλάδας αλλά και από θυμάρι από τα νησιά του Αιγαίου, του δίνουν μια γεύση μοναδική.

 

Το καλύτερο μέλι στον κόσμο και η πυκνότητά του!

Το ελληνικό μέλι στην πλειοψηφία του είναι ένα μέλι παχύρρευστο και, σε αρκετές περιπτώσεις, αρκετά πηχτό.

Αυτό συμβαίνει γιατί τα είδη μελιού που συλλέγουν οι παραγωγοί μελιού στην Ελλάδα έχουν ελάχιστη υγρασία!

Το γεγονός αυτό βοηθά, πέρα από την πυκνότητα, και στη διάρκεια του μελιού. Τα βακτήρια δεν μπορούν να αναπτυχθούν σε τέτοια περιβάλλοντα και έτσι το ελληνικό μέλι έχει μεγάλη διάρκεια ζωής, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να διατηρήσει τα θρεπτικά του συστατικά αναλλοίωτα!

 

Οι Έλληνες παραγωγοί μελιού και η συμβολή τους στην ποιότητα!

Από την αρχαιότητα έως και σήμερα, οι Έλληνες παραγωγοί μελιού είναι αυτοί που διατηρούν την ποιότητα του μελιού σε κορυφαία επίπεδα.

Η ελιά, το σταφύλι και το μέλι αποτελούν τη βάση της Ελληνικής γαστρονομίας – ειδικά το μέλι θεωρούταν η τροφή των Δώδεκα Θεών του Ολύμπου!

Σήμερα, λοιπόν, η τέχνη της μελισσοκομίας στη χώρα μας έχει αναπτυχθεί ραγδαία: οι μελισσοκόμοι έχουν τις υποδομές και τα μηχανήματα να παράξουν ποιοτικό μέλι, και το κάνουν με μεράκι και πραγματική αγάπη για το μέλι αυτό καθαυτό καθώς και για την ελληνική φύση.

 

Μπορεί να σε ενδιαφέρει: Πως παράγεται το μέλι;

 

Οι ευεργετικές ιδιότητες του μελιού!

Για πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, το μέλι που παράγεται στην ελληνική ύπαιθρο θεωρείται το καλύτερο μέλι στον κόσμο λόγω των ευεργετικών του ιδιοτήτων.

Σήμερα στο μέλι αποδίδονται πολλές ιδιότητες, όπως αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές, επουλωτικές, αντιφλεγμονώδεις κλπ., ωστόσο ελάχιστες είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες.

Σίγουρα, όμως, κάθε ιδιότητά του έχει πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό, και για το λόγο αυτό χρησιμοποιείται κατά κόρον ακόμα και από αθλητές ή ανθρώπους με προβλήματα υγείας, όπως ζάχαρο, αφού το ελληνικό μέλι είναι και γλυκαντικό – και μάλιστα η αρχαιότερη γλυκαντική ουσία που μπορεί να αντικαθιστά τη ζάχαρη.

 

Το βραβευμένο ελληνικό μέλι και η θρεπτική του αξία!

Όσο οι ευεργετικές ιδιότητες του μελιού μελετώνται σε παγκόσμιο επίπεδο, η θρεπτική αξία που έχουν τα είδη μελιού της χώρας μας δεν αμφισβητείται.

Ανάλογα, φυσικά, και με την εκάστοτε ποικιλία, το μέλι μπορεί να είναι πλούσιο σε αμινοξέα, ιχνοστοιχεία, μέταλλα και βιταμίνες.

Πιο συγκεκριμένα, το θυμαρίσιο μέλι διαθέτει μέταλλα όπως ο σίδηρος, ενώ το μέλι από πεύκο και έλατο φημίζεται για τα αμινοξέα και τα ιχνοστοιχεία του, όπως το κάλιο.

Σε κάθε περίπτωση, οι λόγοι που κάνουν το ελληνικό μέλι, όπως το Μέλι Μούσες, τόσο αγαπητό στον κόσμο είναι πολλοί και έχουν να κάνουν με τις προσωπικές προτιμήσεις του κάθε ανθρώπου.

Είτε, όμως, τα κριτήρια είναι γευστικά, είτε θρεπτικά, το μόνο σίγουρο είναι πως το μέλι της ελληνικής γης μπορεί να κερδίσει τη μάχη και να ανακηρυχθεί το καλύτερο μέλι στον κόσμο!

 

Ανακάλυψε το καλύτερο μέλι!

 

ΠΙΣΩ ΣΤO BLOG