Πέμπτη, 30 Σεπτέμβριος 2021

Διατροφική αξία μελιού – Όσα πρέπει να γνωρίζεις!

Απολαυστικό πρωινό με το καλύτερο ελληνικό μέλι

Η διατροφική αξία του μελιού καθώς και τα οφέλη του για την υγεία είναι γνωστά σε όλο τον κόσμο.

Κανείς δεν αμφισβητεί πως το ελληνικό μέλι είναι διάσημο για τις ιδιότητές του, που το αναδεικνύουν στις πιο γνωστές υπερτροφές παγκοσμίως.

Ποια, όμως, ακριβώς, είναι τα οφέλη του μελιού;

Ποια είδη μελιού χαρακτηρίζονται για τα ιχνοστοιχεία τους, ποια για τα μέταλλα και ποια για τα αμινοξέα τους;

Από ποια προϊόντα με βάση το μέλι μπορούμε να ωφεληθούμε περισσότερο;

Πάμε να δούμε τη διατροφική αξία των πιο συνηθισμένων ποικιλιών της χώρας μας, για να μάθετε και εσείς γιατί το αγνό μέλι της Ελληνικής υπαίθρου θεωρείται από πολλούς το καλύτερο μέλι στον κόσμο!

Αυτό το γνώριζες; Το ελληνικό μέλι περιέχει πάνω από 180 θρεπτικές ουσίες οι οποίες εκτοξεύουν τη διατροφική του αξία στα ύψη!

 

Μπορεί να σε ενδιαφέρει: 4+1 λόγοι που κάνουν το ελληνικό μέλι το καλύτερο στον κόσμο!

 

Το αγνό μέλι και τα οφέλη για την υγεία μας

Το μεγαλύτερο μέρος του μελιού, σε ποσοστό περίπου 95 – 99%, αποτελείται από σάκχαρα. Για το λόγο αυτό το μέλι θεωρείται φυσική γλυκαντική ουσία, και σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιούμε μέλι αντί για ζάχαρη ως γλυκαντικό, τόσο σε φαγητά όσο και σε γλυκά!

Στο υπόλοιπο 1 – 5% θα βρούμε μία μεγάλη γκάμα από μέταλλα, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία αλλά και αντιοξειδωτικά!

Πολλά προϊόντα με μέλι διατηρούν τη θρεπτική αξία, όπως για παράδειγμα το παστέλι. Επίσης, χρησιμοποιώντας μέλι σε γλυκά όπως η σουσαμόπιτα Χαλκιδικής, ή ένα γαλακτομπούρεκο με σιρόπι μελιού, μπορούμε να έχουμε όλη την πλούσια γεύση, χωρίς να «φορτώνουμε» τον οργανισμό μας με υπερβολικές θερμίδες που θα παίρναμε υπό άλλες συνθήκες από τη ζάχαρη.

 

Μπορεί να σε ενδιαφέρει: Οι κορυφαίες συνταγές με ελληνικό Μέλι Μούσες!

 

Πάμε να δούμε τα οφέλη του πιο αναλυτικά;

Στο μέλι κυριαρχούν σάκχαρα όπως η φρουκτόζη και η γλυκόζη. Τη χαμηλότερη συγκέντρωση σε σάκχαρα τη συναντάμε στο μέλι κουμαριάς, ενώ αντίθετα την υψηλότερη στο μέλι από ψευδοακακία, που είναι από τα πιο γλυκά. Τα μέλια που παράγονται από μελίτωμα πεύκου και έλατου είναι επίσης μέλια χαμηλής συγκέντρωσης σε σάκχαρα.

Αμινοξέα, πρωτεΐνες και βιταμίνες

Το μέλι καστανιάς θεωρείται το πιο πλούσιο σε αμινοξέα! Αντίθετα, οι βιταμίνες στο ελληνικό μέλι υπάρχουν σε πολύ μικρή ποσότητα, όπως και οι πρωτεΐνες που προέρχονται από τη γύρη των φυτών, σε κάθε περίπτωση, όμως, αξίζει να σημειωθούν.

Μέταλλα

Τα μέταλλα, αν και αποτελούν σχετικά μικρό ποσοστό, ευθύνονται για την υψηλή θρεπτική αξία του μελιού! Πολλές ποικιλίες περιέχουν θείο, φώσφορο, μαγνήσιο, σίδηρο, χλώριο, κάλιο, ασβέστιο, νάτριο, χαλκό, μαγγάνιο και πυρίτιο, ενώ σαν βασικό κανόνα πρέπει να έχουμε πως ένα σκουρόχρωμο μέλι, για παράδειγμα το θυμαρίσιο, είναι πιο πλούσιο σε μέταλλα από ένα ανοιχτόχρωμο.

Αντιοξειδωτικά

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα αντιοξειδωτικά του μελιού, μιας και έχουν κι αυτά με τη σειρά τους σημαντική διατροφική αξία. Παράλληλα συνδέονται εκτενώς και με την ευεργετική του δράση στην υγεία μας!

 

Τυποποίηση μελιού και διασφάλιση ποιότητας από το Μέλι Μούσες

Είναι απόλυτα κατανοητό ότι για πολλούς ανθρώπους η διασφάλιση ποιότητας είναι υψίστης σημασίας.

Θα ήταν κρίμα, άλλωστε, να μιλάμε για μέλι και οφέλη και αυτά τελικά να μη φτάνουν στον καταναλωτή!

Για το λόγο αυτό, οι Έλληνες παραγωγοί μελιού χρησιμοποιούν σύγχρονα μέσα και μεθόδους για να συλλέξουν το καλύτερο μέλι στον κόσμο, με μεράκι και σεβασμό στη φύση και τη μέλισσα. 

Με τη σειρά του, το Μέλι Μούσες, μια εταιρεία μελιού που τιμάει το μέλι και τη διατροφική του αξία, καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσει την ποιότητά του και να διατηρήσει αναλλοίωτα τα οφέλη του, υιοθετώντας τις πιο σύγχρονες μεθόδους τυποποίησης μελιού.

Δοκίμασε σήμερα το Μέλι Μούσες και δε θα χάσεις!

 

Βρες το κορυφαίο ελληνικό μέλι!

 

ΠΙΣΩ ΣΤO BLOG