Πέμπτη, 18 Νοέμβριος 2021
Το μέλι στην ελληνική κουζίνα – συνταγές και έθιμα!
Το ελληνικό μέλι είναι συνυφασμένο, εδώ και αιώνες, με την καθημερινότητα, τη διατροφή και τα έθιμα των Ελλήνων.
Από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα, χρησιμοποιείται ως γλυκαντικό αλλά και ως βάση πολλών εδεσμάτων, απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας μας, και η μελισσοκομία εξασκείται τόσο ερασιτεχνικά όσο και επαγγελματικά, δίνοντάς μας το βραβευμένο ελληνικό μέλι που τόσο αγαπάμε.
Το Μέλι Μούσες σας καλεί σε ένα γλυκό ταξίδι, για να δούμε τις πιο διαδεδομένες συνταγές με μέλι, αλλά και τα έθιμα και τις παραδόσεις που βασίζονται σ’ αυτή την υπερτροφή!
Είστε έτοιμοι;
Ελληνικά προϊόντα με βάση το μέλι
Μέρος του πρωινού πολλών Ελλήνων, καθώς ταιριάζει ιδανικά με βούτυρο σε ζεστό ψωμί, το μέλι και η διατροφική αξία του έχουν φανατικούς υποστηρικτές!
Χρησιμοποιείται, επίσης, ως γλυκαντικό σε μια συνταγή με μέλι, ως βάση σε σάλτσα ή μαρινάδα, ακόμα και ως προσθήκη σε ένα ζεστό ρόφημα, όπως χαμομήλι ή τσάι, λόγω των ευεργετικών ιδιοτήτων που του αποδίδονται.
Στην καθημερινή διατροφή των Ελλήνων, ωστόσο, «συμμετέχει» με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, τόσο σε γλυκά όσο και σε αλμυρά, για να κάνει την αντίθεση!
Μπορεί να σε ενδιαφέρει: Διατροφική αξία μελιού – Όσα πρέπει να γνωρίζεις!
Μέλι με σουσάμι και ξηρούς καρπούς
Το ελληνικό μέλι χρησιμοποιείται κατά κόρον σε συνδυασμό με σουσάμι, αμύγδαλα, καρύδια και άλλους ξηρούς καρπούς για τη δημιουργία σνακ και κερασμάτων, εύκολων, υγιεινών, ακόμα και νηστίσιμων, για κάθε περίσταση.
Από τη Ρόδο και το μελεκούνι μέχρι την Κεφαλονιά και το μπαρμπουλέ, το μέλι αντικαθιστά τη ζάχαρη και προσφέρει γλύκα και αρώματα ασυναγώνιστα.
Και μην ξεχνάμε, φυσικά, και το παστέλι, που ήταν γνωστό από την αρχαιότητα με το όνομα «σησαμίς»!
Διάβασε επίσης: Το μέλι στην Αρχαία Ελλάδα
Μέλι ως συνοδευτικό ή σε ζύμες
Σχεδόν κάθε περιοχή της Ελλάδας έχει και μια παραδοσιακή τοπική συνταγή που βασίζεται κατά κάποιον τρόπο στο αγνό μέλι!
Αξίζει πραγματικά να ταξιδέψουμε στη χώρα μας για να γευτούμε όλα αυτά τα εδέσματα αλλά και τις διαφορετικές παραλλαγές που υπάρχουν από μέρος σε μέρος.
- Μελόπιτα Σίφνου, με μέλι και ανθότυρο
- Πίτες Σφακιανές, με λίγη ρακή για το καλό
- Τυροπιτάρι Σκοπέλου, με στριφτό τραγανό φύλλο και φέτα
- Λαγγίτες Θρακιώτικες, που θυμίζουν το πρωινό στο σπίτι της γιαγιάς
- Δίπλες Μανιάτικες, το Χριστουγεννιάτικο παραδοσιακό γλυκό
- Σουσαμόπιτα Χαλκιδικής, με σιρόπι μελιού λαχταριστό
Ειδική μνεία αξίζουν, φυσικά, τόσο οι λουκουμάδες όσο και τα μελομακάρονα, που με τόσες παραλλαγές και προσθήκες ανταποκρίνονται, πλέον, σε κάθε γούστο!
Αυτό το ήξερες; Η μέση κατά κεφαλήν κατανάλωση μελιού στην Ελλάδα ανέρχεται σε 1.5 κιλό το χρόνο περίπου, ποσότητα πολύ μεγαλύτερη από το μέσο όρο της Ευρώπης. Με τόσες ποικιλίες μελιού για να διαλέξεις και συνταγές για να το χρησιμοποιήσεις, δεν είναι να απορούμε γιατί!
Έθιμα με μέλι, το σύμβολο της ευζωίας
Το αγνό μέλι αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά προϊόντα της παραδοσιακής κουζίνας της χώρας μας και, είτε αυτούσιο, είτε ως μέρος διάφορων παρασκευών, προσφέρεται ακόμα και σήμερα σε γιορτές και κοινωνικές εκδηλώσεις.
Ο μήνας του μέλιτος, κατά την επικρατέστερη εξήγηση, ξεκίνησε από την αρχαία Ελλάδα, όπου στους νεόνυμφους προσέφεραν «υδρόμελι» για 30 μέρες μετά τον γάμο τους, για γονιμότητα και ευζωία.
Σε πολλά μέρη της σύγχρονης Ελλάδας, μέλι με καρύδια αλλά και διάφορα «παστέλια» προσφέρονται στους γάμους ως κέρασμα.
Στην Κρήτη συγκεκριμένα, η νύφη και ο γαμπρός πρέπει να φάνε μια κουταλιά με μέλι και καρύδια, ενώ στην ίδια περιοχή το παραδοσιακό γλυκό του γάμου είναι το ξεροτήγανο, ένα τηγανητό ζυμάρι με μέλι!
Αυτό το ήξερες; Το θυμαρίσιο μέλι της Κρήτης θεωρείται από πολλούς το καλύτερο μέλι στον κόσμο!
Σε πολλές επίσης περιοχές της Ελλάδας προσφέρουν γλυκό ψωμί με μέλι στις γυναίκες που μόλις γέννησαν, ενώ σε άλλα μέρη τοποθετούν καρύδια, ένα κλαδί ελιάς και μια κούπα μέλι στο Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι για να πάει καλά η χρονιά!
Η εταιρεία μελιού «Μέλι Μούσες», με σεβασμό στην παράδοση και την αγάπη των Ελλήνων για το μέλι, προσφέρει ένα προϊόν ασυναγώνιστο σε γεύση και άρωμα, συνδυάζοντας ποικιλίες μελιού απ’ όλη την Ελλάδα σε ένα βαζάκι-θησαυρό.
ΠΙΣΩ ΣΤO BLOG