Δευτέρα, 25 Οκτώβριος 2021

Πόσο σημαντικές είναι οι μέλισσες για τον πλανήτη μας;

Μέλισσα αναζητά λουλούδια για την παραγωγή αγνού μελιού

«Χωρίς τις μέλισσες, ο πλανήτης μας θα καταστρεφόταν σε 4 χρόνια».

Αν και ο Einstein ποτέ δεν είπε αυτή τη φράση, όπως συχνά διαβάζουμε, δεν παύει να αποτελεί τη βάση μιας μεγάλης αλήθειας: οι μέλισσες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή μας.

Έχετε αναρωτηθεί, όμως, πώς γίνεται αυτό;

Το Μέλι Μούσες, μια εταιρεία μελιού που συνδυάζει τις παραδοσιακές τεχνικές μελισσοκομίας με τις πιο σύγχρονες εγκαταστάσεις τυποποίησης μελιού στην Ελλάδα, έχει τις απαντήσεις.

 

Γιατί οι μέλισσες είναι σημαντικές;

Υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι τόσο το αγνό μέλι όσο και άλλα παράγωγα της κυψέλης ή προϊόντα με βάση το μέλι έχουν πιθανές ευεργετικές ιδιότητες.

Ειδικά όσον αφορά το ελληνικό μέλι, που από πολλούς θεωρείται το καλύτερο μέλι στον κόσμο, πρόκειται για ένα φυσικό γλυκαντικό στο οποίο αποδίδονται πολλές ιδιότητες εδώ και χιλιάδες χρόνια και οι συνταγές με μέλι συνεχίζουν να έχουν ένθερμους υποστηρικτές!

Ωστόσο, ο ρόλος των μελισσών ως επικονιαστές είναι αυτός που τις καθιστά ζωτικής σημασίας στην παγκόσμια παραγωγή τροφής.

Ακόμα, δηλαδή, κι αν αφήσουμε στην άκρη την πιθανή διατροφική αξία του μελιού, δεν μπορούμε παρά να αναγνωρίσουμε τον σημαντικό ρόλο που παίζουν οι μέλισσες στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και, συνεπώς, στη δική μας (διατροφική) ασφάλεια.

 

Δες επίσης: Ποια είναι η διατροφική αξία του μελιού;

 

Ο ρόλος των μελισσών στην επικονίαση

Τα τελευταία χρόνια, έχει γίνει σαφές ότι το αγνό μέλι μπορεί να μην είναι πλέον ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίο αξίζει να προστατεύσουμε τις μέλισσες.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι μέλισσες παίζουν καθοριστικό ρόλο στην επικονίαση, κατά την οποία μεταφέρουν κόκκους γύρης μεταξύ των φυτών.

Σημαντικότερη, δηλαδή, και από την παραγωγή μελιού, είναι η διατήρηση υγιών οικοσυστημάτων.

Ας μιλήσουμε με δεδομένα:

  • Περίπου το 75% των καλλιεργειών βασίζονται στην επικονίαση μέσω ζώων.
  • Από όλα τα ζώα, οι μέλισσες είναι οι κυρίαρχοι επικονιαστές τόσο των άγριων όσο και των καλλιεργήσιμων φυτών: επισκέπτονται πάνω από το 90% των κορυφαίων 107 καλλιεργειών στον κόσμο.

Με άλλα λόγια, οι μέλισσες δεν είναι μόνο απαραίτητες για την παραγωγή μελιού, αλλά και για την ανάπτυξη πολλών φυτών, συμπεριλαμβανομένων και των τροφίμων.

Αξίζει, επίσης, να επισημάνουμε, ότι, δεδομένου του ρόλου των μελισσών στην επικονίαση των καλλιεργειών τροφίμων, υπάρχει και άμεση συσχέτιση μεταξύ της παρουσίας τους και της οικονομικής ευημερίας των αγροτών σε παγκόσμιο επίπεδο!

 

Πώς παράγεται το μέλι;

 

Πώς ο άνθρωπος επηρεάζει τις μέλισσες;

Οι σύγχρονες γεωργικές πρακτικές και τα φυτοφάρμακα, η υπερθέρμανση του πλανήτη και η αύξηση των αστικών κέντρων που μειώνουν τον διαθέσιμο «χώρο» των μελισσών είναι μόνο μερικοί από τους λόγους για τους οποίους ο αριθμός τους μειώνεται.

Οι ειδικοί ανησυχούν για τον αντίκτυπο που κάτι τέτοιο θα έχει στις παγκόσμιες προμήθειες τροφίμων, ιδίως φρούτων, ξηρών καρπών και λαχανικών, καθώς θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικές διατροφικές ελλείψεις.

 

Τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε;

Οι πράσινες αυλές και οι κήποι μπορούν να αποτελέσουν ζωτικούς πόρους για τις μέλισσες. Ειδικά τα μελισσοκομικά φυτά μπορούν να συμβάλουν στην υγεία και τον αριθμό των μελισσών παρέχοντας στέγη και τροφή.

Με τη σειρά τους οι μελισσοκόμοι και κάθε εταιρεία μελιού, όπως το Μέλι Μούσες, θα συνεχίσουν απρόσκοπτα την τέχνη της μελισσοκομίας με σεβασμό στη μέλισσα, ώστε να διατηρηθεί το ποιοτικό ελληνικό μέλι χωρίς επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Ορίζοντας συγκεκριμένες αποστάσεις μεταξύ των μελισσιών και των αστικών κέντρων ή/και δρόμων, ακόμα και η νομοθεσία στην Ελλάδα καταβάλλει προσπάθειες ώστε να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε το καλύτερο μέλι στον κόσμο!

 

Μπορεί να σε ενδιαφέρει: Ποιο είναι το καλύτερο μέλι στον κόσμο;

 

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι μέλισσες έχουν μεγάλη περιβαλλοντική σημασία ως παραγωγοί μελιού και επικονιαστές καθώς η μεταφορά γύρης είναι απαραίτητη για την αναπαραγωγή των φυτών – όσο ευδοκιμούν αυτές, ευδοκιμούν και οι καλλιέργειες.

Ας κάνουμε, λοιπόν, ό,τι καλύτερο μπορούμε για να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε το αγνό μέλι, διατηρώντας υγιές το οικοσύστημα που λέγεται Γη!

 

Ανακάλυψε το κορυφαία ελληνικό μέλι!

 

ΠΙΣΩ ΣΤO BLOG