Χταποδάκι γιουβέτσι με μέλι και λιαστές ντομάτες

Χταποδάκι γιουβέτσι μαγειρεμένο με ελληνικό μέλι

Εκτέλεση Συνταγής

Σε μία κατσαρόλα ή μία γάστρα τοποθετούμε το χταπόδι να βράσει μαζί με το ξύδι, τα δαφνόφυλλα και τους κόκκους μπαχάρι. Προσθέτουμε και λίγο νερό. Εν τω μεταξύ ψιλοκόβουμε τα 2 ξερά κρεμμύδια, το σκόρδο και τη λιαστή ντομάτα, ενώ έχουμε βάλει τα καθαρισμένα κρεμμυδάκια στιφάδο να βράσουν για 10 λεπτά και τα σουρώνουμε.

Ξεκινάμε σοτάροντας το ξερό κρεμμύδι. Όταν μαλακώσει, συνεχίζουμε με το σκόρδο, τη λιαστή ντομάτα και στη συνέχεια προσθέτουμε τον πελτέ και τα κρεμμυδάκια στιφάδο. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα σβήνοντας με το λευκό κρασί, το πετιμέζι, το ξύδι και ανακατεύουμε καλά. Αφού φύγει το αλκοόλ προσθέτουμε και το κριθαράκι, το οποίο δουλεύουμε μέχρι να απορροφήσει μεγάλο μέρος από τα υγρά που έχει μέσα το σκεύος.

Εν τω μεταξύ αφαιρούμε το χταπόδι από τη γάστρα, το οποίο θέλουμε να είναι μισομαγειρεμένο, το κόβουμε σε μικρά κομμάτια και το επανατοποθετούμε μέσα στη γάστρα μαζί με τα υγρά του. Ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε το μέλι, διορθώνουμε σε αλάτι (αν χρειαστεί) και πιπέρι και ψήνουμε στον φούρνο για 20 λεπτά σε σκεπασμένο σκεύος. Σερβίρουμε.

ΥΛΙΚΑ

  • 1 χταπόδι 1,5 κιλό
  • 2 δαφνόφυλλα
  • 4 κόκκοι μπαχάρι
  • 2 ξερά κρεμμύδια
  • 300 γρ κρεμμυδάκια στιφάδο
  • 100 γρ λιαστή ντομάτα
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κουταλιά πελτέ
  • Πετιμέζι 30 ml
  • Ξύδι βαλσάμικο 100 ml
  • Λευκό κρασί 150 ml
  • 1 κ.σ. μέλι Μούσες
  • Κριθαράκι μέτριο 350 γρ
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • Ρίγανη
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

VIDEO ΣΥΝΤΑΓΗΣ

ΠΙΣΩ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ