Σουσαμόπιτα Χαλκιδικής από τη Μπουκαδούρα

Σουσαμόπιτα Χαλκιδικής με ελληνικό μέλι

Εκτέλεση Συνταγής

Τοποθετούμε το σουσάμι σε γουδί ή σε μπλέντερ και το αλέθουμε, έτσι ώστε να σπάσει καλά, αφού πρώτα το καβουρδίσουμε προσεκτικά στον φούρνο ή σε τηγάνι. Θέλουμε να πάρει χρώμα όχι όμως να ψηθεί πολύ γιατί τότε θα πικρίσει. Στρώνουμε 2 φύλλα στη βάση ενός ταψιού, λαδώνουμε καλά και ρίχνουμε πάνω διαδοχικά το μείγμα, το οποίο περιέχει το σουσάμι, την κανέλα, το γαρύφαλλο και τη φρυγανιά.

Λαδώνουμε ξανά από πάνω φύλλο και πασπαλίζουμε με τη γέμιση. Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα φύλλα με αυτόν τον τρόπο, στρώνοντας, λαδώνοντας και πασπαλίζοντας μέχρι να μείνουν δύο μόνο στο τέλος. Φροντίζουμε να περισσεύματα να είναι διαδοχικά από τη μία και την άλλη μεριά του ταψιού. Όταν φτάσουμε στα δύο τελευταία φύλλα λαδώνουμε καλά και τα περισσεύματα τα τυλίγουμε, έτσι ώστε να δώσουμε στις άκρες ένα όμορφο σχήμα.

Χαράσσουμε σε κομμάτια πριν ψήσουμε και ραντίζουμε με λίγο νερό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για μία ώρα στους 170 βαθμούς. Εν τω μεταξύ τοποθετούμε σε κατσαρόλα το μέλι και το νερό και βράζουμε για 10 λεπτά μέχρι να φτιάξουμε ένα ομοιόμορφο σιρόπι. Όταν βγει η σουσαμόπιτα μας ζέστη από το φούρνο το σιρόπι έχει ήδη κρυώσει. Στην καυτή σουσαμόπιτα ρίχνουμε σταδιακά το κρύο σιρόπι μέχρι να απορροφηθεί όλο. Σερβίρουμε με λίγο μέλι το κάθε κομμάτι της σουσαμόπιτας μας.

ΥΛΙΚΑ

Υλικά για ένα μικρό ταψί (20Χ30)

  • Μισό κιλό σουσάμι
  • Μία συσκευασία φύλλο Βηρυτού των 450 γρ
  • 3 κ.σ. φρυγανιά αλεσμένη
  • 2 κ.σ. κανέλα σε σκόνη
  • 1 κ.σ. γαρύφαλλο
  • 150 ml ελαιόλαδο

Για το σιρόπι

  • 450 γρ μέλι Μούσες
  • Νερό όσο η συσκευασία του μελιού

VIDEO ΣΥΝΤΑΓΗΣ

ΠΙΣΩ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ